Şeker Hamuru , her türlü kek , pasta , kurabiye , cupcake, düğün ve kutlama pastalarının görüntüve lezzet açısından donatmak için gıda sektöründe kullanılan bir gıda ürünüdür. Bu nedenle de ” Şeker hamuru yenir mi ? ” sorusunun cevabını da gönül rahatlığı ile evet diyerek cevaplandırabiliriz
Şeker Hamuru Nedir? Nasıl Yapılır ?
Akışkan ve yoğun şeker hamuru yapım süreçleri benzer olsa da kullanılan malzemeler farklılık gösterebilir.
- Su ve şeker yüksek derecelere kadar ısıtılır ve elde edilen şurup yüksek hızda çırpılır.
- Bu şekilde elde edilen hamura faklı renkler ve tatlar eklenerek bir çok farklı çeşit şeker hamuru elde edilir.
- Daha yoğun olan ve kaplama ve süsleme malzemesi olarak şeker hamuru yapım sırasında hamura çeşitli malzemelerin katılması ve hamurun yoğunlaştırılmasıyla elde edilir.
- Hazır satın alınabileceği gibi evde de yapılabilir.
- Gerekli malzemeler ev ortamında benmari usulü ya da mikrodalga fırında eritilir daha sonra çırpma ve yoğurma aşamalarından geçirilir.
Şeker Hamuru Nedir? Fiyatları Nasıldır?
- Kalitelerine ve kilogram cinslerine göre fiyatlandırmaya tabii tutulurlar.
- Kalitesiz olanlar, zor açılan renk paletlerine uymayan çabuk kuruyan vb… , uyumsuz niteliklerinden dolayı birim fiyatları düşük olmasına rağmen kullanım miktarları çok olacağından marka ürünlere nazaran daha maliyetli olur.
- Dr. Paste marka çeşitleri ise seçili renk paletlerine uygun olmasının yanı sıra kaliteli malzemelerden oluşan içeriği ile az miktarda kullanımda büyük alanları kaplama niteliğine sahiptirler.
Şeker Hamuru ile Pasta Çeşitleri
- Yapılan pasta kekinin üzerine örtü biçimde kaplama yapmak için kullanılır.
- Bunun yanı sıra pastalarınızı renklendirecek motifler ve pasta üzerinde olacak maket karakterleri oluşturabilirsiniz. Mesela çiçek yapım gibi örnekleri kullanabilirsiniz.
- Kurabiye yapımında da yoğun olarak kullanılır.
Şeker Hamuru ile Pasta Yapımı
- 1 su bardağı tepeleme una + 2 yemek kaşığı daha un eklemesi yapın.
- Yumurtaların sarılarını ve beyazlarını ayıralım. Sarıları toz şekerle rengi açılana kadar çırpalım. Ilık suyu ekleyip biraz daha çırpalım.
- Kabartma tozu, vanilya ve unu ekleyip bu aşamada mikseri bırakarak spatula yardımıyla dıştan içe doğru karıştırarak unu iyice yedirelim.
- Yumurta aklarını tuzla kar beyaz olana kadar çırpalım ve kek hamuru karışımına ekleyip yine spatula yardımıyla söndürmeden dıştan içe doğru karıştırarak kek hamurunu oluşturmuş olalım.
- Kelepçeli kalıbı yağlayalım ve kek hamurunu kalıba dökelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika kontrollü pişirelim.
- Pasta kreması için önce 2 kutu kremayı mikserle 5-6 dakika yoğunlaşana kadar çırpalım. Ayrı bir sos tenceresinde 1 paket kremayı ocağa alıp ısıtalım (kaynatmayalım).
- Isınmış kremayı ocaktan alalım ve işine kuvertür çikolataları ekleyip çikolatalar eriyene kadar karıştıralım. Çikolatalı krema karışımını da mikserle çırptığımız krema kabına dökelim ve çırpalım.
- Hazır olan kremayi buzdolabına koyalım ve soğutalım. Bu sırada tezgaha nişasta ya da pudra şekeri dökerek şeker hamurunu da pandispanya çapından kenar boyu kadar (yaklaşık 5 cm) daha fazla olacak şekilde açalım.
- Soğumuş olan pandispanyayı ikiye keselim ve arasına soğumakta olan kremayı sürüp üzerine tekrar keki kapatalım. Kremayı kekin her taraflarına eşit sürüp düzleştirelim.
- Merdane yardımıyla açtığımız hamurunu kekin üzerine düzgün bir şekilde kapatalım ve her yerini kapladıktan sonra, yanlardan fazla kalan keselim.
- Üzerini dilediğimiz renkteki hamurla, istediğimiz gibi süsleyelim. Üzerini streçleyerek 2 gün buz dolabında muhafaza edebilirsiniz.
Şeker Hamuru Kalıpları
- Adından da anlaşılacağı şekilde hamur kıvamında olduğu için belirli aletler ile, şekillendirici, merdanesi, kalemi, silikon kalıbı kolayca şekil alabilmektedir.
- Keskin çizgilerle birlikte istediğiniz şekilleri, karakterleri , armaları oluşturmak için kalıpları kullanabilirsiniz
- Kesicilerde dikkat edilmesi gerekenler ise ; ürünün gıdaya uygun olup olmadığı , varsa iç mekanizmasının gıdaya uygun olup olmadığı gibi kısmi hususlardır.
Şeker Hamuru Markalar
- Kendi aralarında bir kalite sınıflandırmasına sahiptir.
- Hem yerli üretim olması bunun yanı sıra içeriğinin kalitesi sayesinde az miktarda kullanımda, diğer markalara nazaran, büyük alanları kaplaması sayesinde Dr Paste marka hamuru bu sınıflandırmada üst sıralarda yerini korumaktadır.
Şeker Hamuru Fiyatı Nedir?
- Dr Paste marka hamurun 1 KG olan versiyonlarının piyasa satış fiyatı 90 ila 130 tl aralığındadır.
Şeker Hamuru Evde Yapılır mı?
- Evde yapılan hamur, Dr Paste marka hamurlarına nazaran aynı miktarda olmasına rağmen merdane yardımı ile açılması durumunda daha az alanı kaplayacaktır. Bu ise hazır satın almaya göre ekonomik olarak zararlı bir durumdur.
- İçeriği evde yapılması durumunda birçok deneme sonucunda dahi bozuntuya uğrayabilir.
- Kullanılan malzemelerin fiyatı doğrultusunda evde yapılan hamur lezzet ve kıvam konusunda doğru oran tutturulamayacağı için gereksiz bir masrafa yol açabilir.
Daha fazla bilgi almak için Youtube kanalımızı ve Instagram sayfamızı takip edebilirsiniz. Yıllardan beridir, pastacılık malzemeleri üretimi alanında sektörde hizmet vermekteyiz. Diğer şeker hamuru ürünlerimize de bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca internet sitemiz üzerinden doğrudan ürün satın alma kolaylığı da mevcuttur. Şeker hamuru, tatlılarda sıkça kullanılan ana malzeme olmakla beraber, evlerde de yapılabilir. Bizleri takip etmeyi unutmayınız.